Metsäkonepalvelu Oy:n tarina

Yhtiön tarina alkoi yli puoli vuosisataa sitten. Tapioon oli perustettu konetoimisto 50-luvulla kehittämään metsätöiden koneellistamista. Myöhemmin toiminta yhtiöitettiin Metsäpalvelu Oy:ksi. Yhtiön pääomittajina oli joukko rahoituslaitoksia jotka päättivät ajaa yhtiön toiminnan alas kannattamattomana 60-luvun lopussa.

Tauno Tolppa ja joukko muita Metsäpalvelun työpäälliköitä ja työntekijöitä eivät halunneet luovuttaa. Heillä oli visio metsätöiden koneellistumisesta sekä näkemys siitä, ettei metsäyhtiöiden kannata itse hankkia kalustoa vaan he tarvitsevat vahvoja kumppaneita näitä palveluita toimittamaan.

Tämä joukko uskoi asiaansa niin paljon, että he päättivät ottaa suuren henkilökohtaisen riskin. Metsäkonepalvelu Oy perustettiin vuoden 1970 lopulla. Uuden yhtiön nimiin hankittiin valtaosa Metsäpalvelun kalustosta. Yhtiö oli perustettaessa varsin poikeuksellinen toimialallaan. Omistuspohja oli laaja, yhtiössä oli jo laaja-alaista kokemusta alan töistä ja kalustomäärä oli huomattava. Työlajeina olivat metsänparannustyöt sekä puutavaran metsäkuljetus.

Perustajilla oli kunnianhimoiset tavoitteet työllistää itsensä ja olla kärkijoukoissa kehittämässä toimialaa. He uskoivat osaamiseen ja teknologiaan. Henkilöstön sitoutuminen ja ammattitaidon ylläpitäminen olivat tärkeitä teemoja. Uusia menetelmiä kehitettiin ja markkinoilla tarjolla olleita teknisiä ratkaisuja tutkittiin tarkasti. Pian yhtiössä vallitsi näkemys, ettei kehitys pysähdy metsäkuljetukseen. Myös hakkuutyö tulee koneellistumaan. Ensimmäinen prosessori hankittiin vuonna 1974 ja toinen vuosi tämän jälkeen. Tämän jälkeen kehitys vain kiihtyi. 80-luvun lopussa puunkorjuun kaikki työvaiheet (kaato, karsinta, katkonta ja kuljetus) olivat jo koneellistuneet lähes täysin

Yhtiötä ei olisi olemassa ilman sen asiakkaita. Yhtiön perustajat ymmärsivät, että asiakkaan tarpeet tulee tunnistaa ja tarjota asiakkaan tarpeisiin sopivia palveluita. Ensimmäisen prosessorin hankinta oli juuri tätä.

Niukka alkupääoma, suhdanteet, öljykriisi ja lama koulivat yhtiötä tarkkaan taloudenpitoon, seurantaan ja kustannustehokkuuteen - markka oli helpompi säästää kuin tienata.

Vuosikymmenten saatossa yhtiö on ehtinyt harjoittaa myös muuta liiketoimintaa. Osin taloudellisen riskin hajauttamiseksi, osin silkasta kokeilunhalusta. 2000-luvulla yhtiössä tehtiin päätös keskittyä ydinliiketoimintaan eli koneelliseen puunkorjuuseen.

Yhtiö on myös avoimesti tavoitellut kasvua jota on tehty sekä orgaanisesti, että yrityskaupoin. Kansainvälistymisen ensiaskeleet otettiin 70-luvulla kun työpäälliköitä kiersi ottamassa oppia maailmalta. Ensimmäisiä urakoita ulkomailla tehtiin 80-luvulla. Pysyvä askel kansainvälistymisen tiellä otettiin vuonna 2012 yrityskaupalla Ruotsissa.

Tänä päivänä Metsäkonepalvelu Oy on alan merkittävimpiä yrityksiä Pohjoismaissa. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme yli 170 metsäalan huippuammattilaisen työnantaja sekä siitä, että työpaikkamme eivät ole Helsingissä ja Tukholmassa vaan siellä missä puutkin kasvaa - maakunnissa.

Metsäkonepalvelu Oy:n tarina ei ole ollut yhden miehen show. Laaja omistuspohja, toimiva hallitustyöskentely, oma taloushallinto, oma työnjohto ja ammattitaitoinen henkilökunta muodostavat vahvan kokonaisuuden joka kestää aikaa.

Uskomme edelleen yhtiön perustajien menestysreseptiin. Johtavia arvojamme ovat asiakaslähtöisyys, toimitusvarmuus, kilpailukyky, vastuullisuus sekä ihmiset.

Vuosilukuja

1970 - Metsäkonepalvelu Oy perustetaan. Kotipaikka Ruovesi. Yhtiön toimitusjohtajaksi Tauno Tolppa.

1974 - Ensimmäinen Kockums-monitoimikone hankitaan Ruotsista.

1977 - Ensimmäinen oma huoltohalli rakennetaan Jämsänkoskelle. Myöhemmin hankintaan toinen Oitista.

1979 - Yhtiö muuttaa Hämeenlinnaan. Konttori Hämeenlinnan keskustassa.

1984 - Tytäryhtiö Metsko Oy perustetaan harjoittamaan huoltamotoimintaa Hämeenlinnassa.

1988 - Yrityskauppa, Hämeen Metsäkone Oy.

1990 - Uusi korjaamo Hämeenlinnaan. Oitin huoltohallista luovutaan.

1992 - Humppilan sahan ostaminen. Tytäryhtiö Parme Oy Humppila perustetaan.

1996 - Tauno Tolpalle talousneuvoksen arvonimi.

1998 - Tytäryhtiö Parme Oy:n konkurssi. Humppilan sahan toiminta lakkaa, mutta lämpölaitos jatkaa. Timo Tolppa yhtiön toimitusjohtajaksi.

2001 - Toimisto siirtyy korjaahallin yhteyteen valmistuneeseen toimistorakennukseen.

2006 - Tytäryhtiö Metsko Oy:n myyminen. Lämpölaitoksen myyminen. Mikko Rysä hallituksen puheenjohtajaksi.

2009 - Yrityskauppa Jyrki Linnanmäki Oy.

2011 - Yrityskauppa Dunbergs Skogservice Ab.

2012 - Tytäryhtiö MKP-Dunberg AB (SWE) perustetaan vastaamaan Ruotsin liiketoiminnasta.

2013 - Liiketoimintakauppa Oriforest Oy.

2014 - Yrityskauppa Thörnwalls Entreprenad. Liiketoimintakauppa Koneyhtymä Hörkkö Ky. Huoltopiste Saloon.

2017 - Liiketoimintakauppa Veljekset Kimpanpää Oy. Uusi huoltopiste Kouvolaan.

2019 - Mattias Ringström MKP-Dunberg AB:n toimitusjohtajaksi. Timo Tolpalle metsäneuvoksen arvonimi.Yrityskauppa Kone-Yijälä Oy.